ARCHITECTURE PORTFOLIO

We think and design critically, always with the intent of shaping peoples lives for the better. Architecture is a conductor that can improve the experience of the user, not only providing a shelter, but creating spaces that makes us think and question.

LID MIAMI

Team
Architecture : Alexandre Vicente, Timur Kiryashov

The project is a renovation for a luxury apartment in Miami.

It was our intent from the start to tell a story through movement inside the apartment, creating spaces that allows for multiple views from different habitable moments.

To achieve this we divided the concept into 3 main categories, Arrival, Frame and Scenery, which we called "Sequence of Scenery".

This allows to create moments of restlessness in which the user "travels" through the apartment experiencing different moments and different situations.

We wanted the client to "travel" through the apartment.

The moment of Arrival is characterized with different textures, materials, smells and layers of depth, from here we can connect with two corridoes that lead to the 2 main spaces of the house. The corridor guides us to the living room, here we can sense a connection to the outside, a Frame captures the view of the ocean on the other side.

RESIDENTIAL COMMUNITY

Team
Architecture : Alexandre Vicente, Ken Farris, Nuno Carvalho
Structure : Pedro Lindo Guerreiro
Mechanical : Delano Pereira

Almada, a city turned into the Tejo river, a city that connect two places through a natural barrier.The concept for this project surges from this desire to create unity through lines, connecting the local community into the context of the place.

The building is divided in 6 blocks, 2 per lot, in each block we allow space for an apartment. These blocks are connected through a central exterior patio with a "V" shape. This central space is also the space that allows communication between the residents and should also be understood as an extension of the interior space into the exterior, and through it, a connection with the view it provides.

Without a clear nearby reference, we searched for the main idea of the project through prototyping. Through this method we made several discoveries that helped us define what was that we intended for that place

Despite the volumetric shape of the project communicating an idea of heaviness, it was our intent to make it as open and permeable as possible through the creation of various accesses in the site and views through the living spaces.

Two lines define the volumes. They define also accesses and allow the project not only to be a heavy mass. These rational lines assist the building to adapt to the existing natural conditions of the site. Light and wind go through the building crossing it from one side to the other.

WOOD HOUSE IN KYOTO

Team

Architecture : Alexandre Vicente
Concept : Sugami

The house intends to emphasize the spatial limits between the interior and exterior. In between the wood columns, we are in a position of being in between the outside and the inside, protected by the house, but at the same time outside of it, in the nature. This moment is created more strongly in the interior patio, created by the " hat " structure. I wanted to bring nature to inside of the house.

 

In that manner, I designed an Engawa that crosses adjacently to the tree and the patio. The tree filters the outside, like a barrier, allowing us to enjoy exterior but still being inside the house perimeter.

The house is imagined as a structure that supports spatial volumes. These volumes are flexible and allow them to be expanded. In this sense, the house is like a living creature, it can grow and adjust to the families necessities.

The housing modules are 4x4 meters, a more human scale, and absorb the structure.

The structure itself is composed of columns and pillars with a round profile.

 

This house proposal is a desire to recreate the idea of structure together with a fixed matrix trying to give the feeling of unpredictable rhythm. The beams and columns are structure, a pattern, but also a generator of architecture.

the structure is made of columns and beams of Inoki wood, typical of Kyoto. Since the modules are placed in between the structure and also intersected by it, it allows the house to have open interstitial spaces where natural wind circulates.

 

With this concept, the building allows for the possibility of multiplication and expansion. what was once a uni-familiar house, can now became a building that houses many families, or various functions.

HOUSE B3

Team

Architecture : Alexandre Vicente, Nuno Segura

This house combines some of the landscape elements already altered by man. The main concept was to establish a structural and functional system that would serve the house. A main wall not only separates the corridor for the house spaces, but also houses its technical aspects allowing for privacy but also a intimate connection with the outside nature.

Both the longitudinal sides have windows which allow for the outside nature to penetrate the spaces, in all the spaces of the house. This intends to create a connection between the inhabitant and the exterior.

MORIGUCHI HOUSE

Team

Architecture : Alexandre Vicente

Construction: e.space architecture

This project is a renovation of an old traditional japanese house. The concept was to create a more open living space for the clients family and at the same time maintain the identity of the original structure. White structural elements show us where the intervention took place, while wood walls show us the memories of the house.

HOUSE IN SANTOS

Renovation of a house in the center of Lisbon. Different floor expressions shape and define the interiors, bringing more life into everyday's life

EXHIBITION IN JUROMENHA

Team

Architecture : Alexandre Vicente, Nuno Segura, Joao Timoteo, Andre Bengochea

This exhibition is a reflection about the inner void space of the Fortress of Juromenha in Portugal.
The installation, scattered through the fortress, like in a landscape, makes it possible to find wooden structures with concrete, robust elements like the fortress itself. The wooden standings would eventually disappear, and were left, abandoned. 

©2020 by amalgama. Proudly created with Wix.com